Alhamdulillah..dapat lagik kita merasa keberkatan bulan Ramadhan taun ni yer...yelah umur kita x tau kan ade yg dah dipanggil Ilahi bila nk dekat Ramadhan....sama-samalah kita berusaha agar kita melipatgandakan amalan kita sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ini....walau bagaimanapun bulan Ramadhan juga merupakan bulan pemberi rezeki kepada tailor2 baju dan pembuat biskut raya..anyway aku pun x terlepas hikhikk...
So...mcm taun2 sudah la biskut buatan tangan aku sendiri pun akan turut dijual....mcm dulu2 jugak aku fokus pada 5 jenis iaitu Biskut Almond London (paling ramai peminat), Biskut Bunga Cina (ala2 rase samperit tapi bukan samperit), Biskut Kelapa Rangup (pun ramai org suka), Mini Popia Udang (sedap makan depan tibi) & Kek Kukus Buah (ni aku kukus 4 jam yeeeerrr..)
Untuk pengetahuan korang aku kalau buat biskut memang akan ikut pesen dolu2....org dulu2 kalau buat biskut depa jemur tepung2 tu semua then goreng pulak lps tu..demi nk bagi tahan lama & biskut sedap...memang la keje dia renyah & leceh tpi demi menjaga kualiti aku gagahkan diri...skrang ni pulak tgh musim panas waduhhh sedap la aku menjemur...bab panggang kacang almond tu aku dh settle dulu nnti senangg...
Antara sebahagian tepung yang tgh buat sun bathing.....
Ok..done inti popia udang...ade lagik 3 trip nk kena buat..fridge aku dh mintak ampun dah hikhikk...
Biasanya bulan pose ni aku settlekan keje2 yg leceh dulu & byk menghabiskan mase mcm mini popia udang tu...tu paling byk amik mase aku lagipun aku ni dibantu dek anak2 & suami jek x de pekerja lain so masa kena manage betul2 & aku tutup order utk popia ni 2 mggu lps poser takut x terbuat nnti...penah aku rejek order customer sbb last minit kesian gak ke dia tapi apa nk buat...so kalau korang nk order kena buat 2 mggu lps poser yeerr....
Bab biskut raya lak aku buat lps semua keje2 popia udang ni siap..so kalau aku dh fokus biskut mmg x takkan punya aku nk patah balik buat popia...keje2 last maksud aku lagik 4,5 hari nk raya baru aku fokus buat kek kukus buah...yg ni kena buat last sbb kukusnye lama..selagi x cukup 4 jam mmg menyala la gas tu...lagik lama lagik bagus sbb kek tu boleh tahan lama kalau simpan dlm fridge boleh makan 6 bulan lamanya....janji kukus lama....
So..gitu la citer aku sepanjang bulan poser ni nnti...mmg byk la tubuh badan aku kt dapor depade ruang tamu umah or even shopping complex hikhikk...baju raya dh beli lum...belummmmm takpa malam raya kan ade...(mood nk pujuk diri sendiri)...sapa2 nk order sila2kanlah iyee...
Lupa lak nk citer rege biskut tadi...ni aaa regenye
Biskut Almond London RM37.00 (100 biji) / RM19.00 (50 biji)
Biskut Bunga Cina & Kelapa Rangup RM34.00 (100 biji) / RM18.00 (50 biji)
Mini Popia Udang RM30.00 (1 kg) / RM16.00 (half kg)
Kek Kukus Buah RM29.00 (half kg)
Penghantaran boleh dirunding...kita bincangggggg
No comments:
Post a Comment